sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Suomessa saa kallista sähkönsiirtoa vieraiden valtioiden hinnoittelemana

Kertaalleen Caruna peruutti hintojen noston mutta uusia korotuksia on jällen tulossa. Tämä näkyy, paitsi siirtohintojen korotuksina, myös siirtohinnoittelun suunniteltuina uusina perusteina joissa sähkön kulutus irroitetaan käyttömääristä. Näin saadaan tasainen tulovirta, käyttipä joku mökinmummo sähköä tahi ei. Tämä muuttaa myös asetelmia omatarvesähköntuotannossa (esim. tuulivoima ja aurinkokennot). Myös saattaa muuttua kyseenalaiseksi energina säästö yleensä: talojen eristys ja vaihtoehtoiset lämmitysmuodot. Mitä järkeä on ostaa kalliita sähköntuotantolaitteita, tai sijoittaa energian säästöön, kun siirtoverkon haltija kuittaa pelkästä lankojen riiputtamisesta ja "huollosta" joka tapauksessa säästyneet rahat pois.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/724853-shokkilukema-sahkonsiirto-voi-kallistua-jopa-40-prosenttia

Suomen valtio, hallitus, siis nykyset ministerimme ja kansanedustajamme on suunnattomassa viisaudessaan myyneet sähkönsiirron suurimman siirtoverkon Carunan käsiin. Ulkomainen toimija määrittelee nyt sähkönsiirron hinnan. Hyvänä veturina (käytännössä siirtoverkkomonopoli), se vetää mukaan myös pienemmät sähköverkojen omistajat. Kun Caruna nostaa siirtohitoja, niin saman tekevät pienet perässä.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/carunan-omistajat-lypsavat-maksamansa-ylihinnan-korkojen-kera/e4d21f7a-d6c2-3ee1-be65-a311b6ec2fd6
Carunan omistussuhteista kerrotaan: First State Investments (40 %) (Austraalia) ja Borealis Infrastructure (40 %) (Kanada). Mukaan mahtuivat myös pienemmillä osuuksilla suomalaiset eläkesijoittajat Keva ja Elo joille ei jää sananvaltaa.

Carunasta maksettiin Fortumille (Suomen valtio 50,76%) ylihintaa mutta se kerätään nyt korkojen kera takaisin ja mahdollisimman nopeasti.
Luulisi, että talousteorioita olisi osattu hallituksessamme sen verran ymmärtää, ettei suurinta alan toimijaa ja yhtä tärkeimmistä infran osistamme, päästetä vieraisiin käsiin ja hallitsemattoman kilpailun kentälle? Ahneus kuitenkin näyttää jälleen nykäisseen, Kokoomus / Kepu yhteistyössä, "valtion omaisuus lihoiksi" periaatteella.


Kuinka Suomessa voi tehdä mikään hallitus, mitään näin typerää? Kuka on leivittänyt jälleen ketä?
Onhan siellä ollut muitakin järjettömiä suunnitelmia menossa, mutta niistä sitten taas lisää erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti