perjantai 26. tammikuuta 2024

HELEN KAUKOLÄMPÖ HIIPUU PIKKUHILJAA

Erittäin merkillistä toimintaa tapahtuu tällä hetkellä (on jo aikaisemmin alkanut) Helenin kaukolämpötoimituksissa.
Tilanne huolestuttaa, koska Helenin vaitonaisuudesta johtuen, asiakkailla ei ole ymmärrystä, miksi pakkaskausina kaukolämpöverkossa olevien pientalojen ja osakehuoneistojen lämpötilat laskevat jopa sietämättömille tasoille.

Kun isännöitsijälle valitettiin kylmästä huoneesta, heidän edustajansa ilmoitti, että Helen kaukolämpö olisi pudottanut kaukolämpöjakelun veden lämpötilaa 120 asteesta 90 asteeseen?
Tällä on vaikutusta asuinhuoneistomme lämmitykseen siten, että yksi huone (kaksi kylmää seinää) on lähes asumiskelvoton. Ovi on kiinnilaitettuna yöt päivät, jotta muu huusholli ei jäähtyisi.

Koska en ole itse suorassa sopimussuhteessa Helenin kaukolämmön osalta, sikäli voin vain tiedottaa ongelmasta ja neuvoa, miten sopimusosapuolen kannattaisi mahdollisesti menetellä. Onko tässä kysymys määrävän markkina-aseman väärinkäytöstä? ON.

Ensiksi kannattaa otta yhteyttä Helenin kaukolämpöpuolelle. Sieltä saa luultavasti ympäripyöreitä vastauksia mutta on kohteliasta kertoa sopimusosapuolelle ennenkuin riitauttaa sopimuksen.
Sopimusrikkomus on sen kaltainen, että jos kylmenevän huoneen tapaus korjataan asiakaspuolella, se aiheuttaa kustannuksia, jotka Helenin tulisi aiheuttajana korvata.
Helen on pudottanut lämpötiloja vähitellen ja pyrkii edelleen pudottamaan. Asiakkailla se tarkoittaa, etteivät vanhat laitteet toimi, niiden aikanaan laskettujen mitoitusten mukaan, vaan epäoptimaalisesti.
Nyt kun kivihiilen poltto on loppu, kaukolämmön tekeminen on entistä vaikeampaa, lämpöpumpuilla ei saavuteta korkeita lämpötiloja.

Saamieni neuvojen mukaan, korjaukseksi ehdotetaan:
1) Helenin kaukolämmön piirissä olevien talojen laitteet pitäisi uusia matalalämpölaitteiksi, mm. erilaiset lämmönvaihtimet ja isommat radiaattorit huoneisiin, jotta luovutuspintaa saataisiin lisää.
2) Lisälämpöeristäminen on yksi mahdollisuus. Omakoti- ja pientaloissa, puhumattakaan kerrostaloista, kyseessä on kallis remontti, koska seinäpintaa ja ikkunapintaa on runsaasti ja aikaisemman energiakriisin aikoihin lisälämmöneritys on vanhoissa taloissa jo kertaalleen tehty.
3) Lisälämmitin pakkaskausiksi huoneisiin (maksaako Helen sähkön?). Kuulostaisi merkilliseltä, jos kaukolämpötaloon asennettaisiin rinnakkailämmitys. Irtisanoisin kaukolämmön ennemmin ja korvaisin sen esimerkiksi maalämpöpumpulla ja aurinkokennoilla.

Nämä operaatiot tulevat kuluttajille (asujille) kalliiksi. Onko Helen ajatellut korvata nämä muutostyöt?
Olisi syytä ajatella keinoja. Trendinä vaikuttaa olevan, että ainakin pientaloissa ollaan siirtymässä pois kaukolämmöstä mm. näistä ongelmista johtuen.

Jos, ja ilmeisesti kun, Helenin kanssa ei päästä sopimukseen korvauksista, jää jäljelle valitustie. Energiateollisuus ei halua neuvoa asiakkaita, tai ottaa vastaan kuluttajapuolen valituksia, koska se on teollisuuden järjestö mutta alempna oleva linkki "kilpailuasiamies" on se oikeampi valitustie:
https://energia.fi/meista/kestava-edunvalvonta/ilmoitus-rikkomuksesta/

Kilpailuasiamies on valitustie määräävän markkinaosuuden hyväksikäytön tapauksessa:
https://www.kkv.fi/kilpailuasiat/maaraavan-markkina-aseman-vaarinkaytto/toimenpidepyynnon-tekeminen/






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti