sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Tekniikan Maailma 2/2017. Suuri Kondensaattorihuijaus




Tekniikan Maailman artikkeli kertoi vilpillisesti, tarkoituksellisesti, tai ”halpuus”-syistä, uusiin sähkölaitteisiin asennetuista alimitoitetuista osista, kuten kondensaattorit.
Näiden alimittaisten osien vuoksi sähkölaite saattaa hajota pian takuuajan päättymisen jälkeen.
Lehti kehottaa kuluttajia ottamaan yhteyttä maahantuojaan tai valmistajaan ja vaatimaan laitteen korjaamista takuuseen, koska laite on joka tapauksessa ollut tarkoitukseensa riittämättömin komponentein valmistettu.
 TM kirjoittaa pääkirjoituksessaan: ”Lain mukaan tuotteen pitää kestää niin pitkään, kuin on kohtuullista olettaa. Mitä kalliimpi tavara, sen pidempi oletus.”

Omakohtaisena kokemuksena oli Handan Digi-sovitin joka laukesi ehkä n. parin vuoden käytön jälkeen. Ajattelin ensin viedä sen kierrätykseen mutta vilkaisin kuitenkin netistä, mikä saattaisi olla laitteessa vikana. Apuun tuli artikkeli joka kertoi vastaavan vikakuvauksen ja kehotti vaihtamaan laitteen kondensaattorit kestävimpiin. Yksityiskohtaisen ohjeen avulla tein tuon operaation ja laite toimii vielä tänäkin päivänä moitteettomasti. Aikaa on kulunut ehkä viitisen vuotta ostopäivästä. Kustannus kouralliselle kondensaattoreita ei ollut kuin muutamia euroja. Juotosaikaa meni ehkä tunnin, toista purkuineen kasaamisineen ja sain toimivan laitteen vuosiksi eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti