keskiviikko 5. elokuuta 2020

Osuuspankki perustelee pakkotutkimuksen kysymyspatteria

Kirjoitin OP:lle kiukkuisen palautteen asiakastietokyselystä, joka esti verkkopankin käytön.
Pankki vastasi Finanssivalvonnan velvotteilla MUTTA velvoite oli pankin suuntaan ei asiakkaan suuntaan. Nyt pankin kyselyssä kaikki tiedonkeruu on ulkoistettu asiakkaalle. "Tunnusta, että olet terroristeja rahoittava, rahoja veroparatiiseihin jemmaileva ja pimeitä tuloja hankkiva ja rahanpesua suorittava kelmi". Se todellinen kelmi ei varmasti tunnusta, eli tämä kysely loukkaa jokaista rehellistä kansalaista. Ei näin tule pankin toimia.

----------------------------PANKIN ONTUVA SELITYS-----------------------------
Hei Hannu,

välitin palautteesi eteenpäin keskusyhteisölle ja sain seuraavan vastauksen:

Esittämämme kysymykset liittyvät kaikki nimenomaan lakivelvollisuuteen asiakkaan tuntemisesta. Tekemistämme tässä ohjaavat lait ovat pankkeja pakottavia ja otamme velvollisuutemme vakavasti. Asiakkaan tuntemiseen liittyvät kysymykset on laadittu pankkeja koskevien lakien pohjalta sillä perusteella, että pystymme täyttämään meille asetetut lakivaateet. Kysymme näitä tietoja kaikilta asiakkaitamme rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen tarkoituksessa emmekä käytä tietoja mihinkään sellaiseen, mikä ei ole yhteensopiva rahanpesulain tarkoituksen kanssa. Voit tutustua tarkemmin siihen, miksi OP kysyy näitä tietoja tällä sivulta https://www.op.fi/asiakkaan-tunteminen.

Lisäksi voit tutustua kokonaisuuteen Finanssivalvonnan eli Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomaisen sivuilta. Fiva on avannut pankkien lakisääteisiä velvollisuuksia kuluttajansuojaa koskevassa osiossa: https://www.finanssivalvonta.fi/kuluttajansuoja/kysymyksia-ja-vastauksia/asiakkaan-tunnistaminen-ja-tunteminen/

Asiakkaan tiedot on pidettävä ajan tasalla koko asiakassuhteen ajan, minkä vuoksi esitämme kysymyksiä säännöllisesti. Jos pankki ei saa laissa edellytettyjä tietoja, ei asiakassuhdetta voida perustaa tai jatkaa sitä. Tämän takia on erittäin tärkeää, että asiakas antaa oikeat ja ajantasaiset tiedot. Näin pankki saa yleiskuvan palvelujen käytöstä ja pystyy myös paremmin havaitsemaan mahdolliset tavanomaisesta poikkeavat tapahtumat sääntelyn edellyttämällä tavalla. Kaikki asiakkaiden antamat tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Pääset täyttämään kyselyn esimerkiksi mobiilin kautta osiosta Muut -> Oma profiili -> Tuntemistiedot.

-----------------------------PALAUTTEENI SELITYKSEEN--------------------------------

Haluan, että annatte yksilöidyn selvityksen kyselynne sisällöstä omia kommenttejani vastaan, kiitos.

VASTAUKSENI KIRJEESEENNE

Finanssivalvonta ei mainitse, että asiakkaan on kaikki nämä vaaditut tiedot annettava. Pankki ulkoistaa tiedonkeruun asiakkailleen, kuten on ulkoistanut koko muunkin pankkipalvelunsa. Järjenkäyttöä viestinnässä ei tulisi ulkoistaa kuitenkaan. Aidan alta ollaan menty siirtämällä kyselylomakkeelle suoraan Finassivalvonnasta tullet vaatimukset.

JOS/JA kun kyseessä on rikollisen toiminnan ehkäiseminen, on tällainen kysymyspatteri viittaus suoraan epäilyyn asiakkaan rehellisyydestä, kyse EI ole kuluttajansuojasta, vaan pankkitoiminnan ja verottajan suojasta. Käyttäkää oikeita nimiä, (viittaus kirjeeseesi: ”Fiva on avannut pankkien lakisääteisiä velvollisuuksia kuluttajansuojaa koskevassa osiossa”).

Seuraavat vastaukseni perustuu Finanssivalvonnan tekstiin - KOMMENTTEINA:

https://www.finanssivalvonta.fi/kuluttajansuoja/kysymyksia-ja-vastauksia/asiakkaan-tunnistaminen-ja-tunteminen/

Mitkä tiedot minun pitää antaa pankille?

Seuraavat tiedot ovat pankille tarpeellisia ja välttämättömiä peruspankkipalveluasiakkuutta perustettaessa ja sitä ylläpidettäessä:

(KOMMENTTI. Henkilökohtainen peruspankkipalvelu on alkanut joskus 1969 aikoihin. Myös olen aikoinaan hakenut pankilta lainaa (ja pois maksanut ajallaan), jonka yhteydessä tiedot on kerätty, sekä myöhemmin asioidessani pankissa (muissa asioissa). Jo tuolloin nämä perusasiat ovat olleet pankin tiedossa isoimmilta osin ja ylläpidettyinä. Nyt vaikuttaa siltä, että pankki haluaa ulkoistaa asiakkaille, näiden lisäksi, markkinatutkimuksellisten tietojen keruun, sekä rahanpesuvalvontaan ja veronkiertoon liittyvät tunnustukset asiakkaan mahdollisesta rikollisesta toiminnasta. Epäilläänkö minua tai yleensä asiakkaitanne jostakin? Viestinnällinen vaikutelma on juuri sellainen.)

- asiakkaan nimi, osoite, henkilötunnus, kansalaisuus

(KOMMENTTI. Pitkästä asiakassuhteesta johtuen nämä tiedot ovat pankilla entuudestaan. Mikään ei ole muuttunut. Eikö se tieto pankille riitä? Tämän tiedon voi kysyä kohteliaamminkin; ”Ovatko henkilö- ja yhteistietosi ajan tasalla?” Ymmärrettävää on. että ne ovat, jos asiakas ei vastaa kysymykseen, tai että nämä tiedot haetaan pankin reksiteristä asiakkaalle nähtäväksi, päivitettäväksi ja kuitattavaksi. Tietotekniikka ei ole niin ihmeellistä, kommunikointi asiakaan kanssa näyttää olevan.)

- tieto siitä, onko asiakas merkittävässä julkisessa asemassa, tällaisen henkilön perheenjäsen tai läheinen yhtiökumppani

(KOMMENTTI. Tämä kysymys on täysin asiaton ja vailla laillista perustetta. Kysymys on toki tuttu. Voisiko pankin edustaja, tai Finanssivalvonta selvittää ja perustella, mistä tässä on kysymys? Poliittisista vaikutusmadollisuuksista Suomen talouteen tai pankin toimintaan? Elämmekö edelleen tasa-arvoisessa Suomessa, vaiko jossain sellaisessa valtiossa, jossa poliittiset tai taloudellisen vallan suhteet vaikuttavat kansalaisten eriarvoiseen kohteluun? Toki näinhän täällä ”korruptoitumattomassa” Suomessa juuri toimitaan mutta pankkialan luulisi olevan tällaiselle toiminnalle neutraali. Varsinkin "Osuuspankin" kaltaisen toimijan, jonka pitäisi olla "asiakkaittensa omistama". Koska kysymys näyttää olevan lähtöisin Finanssivalvonnasta, lienee taustalla tämä poliittisen ja taloudellisen eriarvoisuuden pönkittäminen ja maan jakautuminen taloudellisen vallan ja sen alamaisten kasteihin. Suhteet suurpääomaan ja poliittisiin toimijoihin sanelee mm, saako Suomessa oikeutta vaiko ei. Onko Osuuspankki mukana tässä rahavallan rintamassa? Kauas ollaan osuustoiminnasta edetty.)

- tieto asiakkaan taloudellista asemaa kuvaavasta elämäntilanteesta (esim. palkansaaja, eläkeläinen, opiskelija).

(KOMMENTTI. Pankki tietää tämän. JOS kyseessä on uusi asiakas, tai henkilö, joka hakee esim. lainaa, tieto on asiallinen. Kun joka kuukausi tilille siirretään, esim. Kevasta eläkemaksu, ei luulisi olevan vaikeaa päätellä mikä on asiakkaan elämäntilanne. Voisi tuon tiedon antaa myös kirjallisena, jos pankkihenkilöillä ei riitä kykyä palkanmaksajan tulkitsemiseksi saldotiedoista. Ennen eläköitymistä, tai työpaikan vaihdosten yhteydessä ei koskaan kysytty, missä olin toimessa, tai opiskelinko. Toki ei sillä tiedolla pankille olisi ollut mitään merkitystäkään, jos en olisi ollut lainasuhteessa. Eikö talouden saldoista havaittava tasapaino riitä enää pankille? Kysymys viittaa kuluttajatutkimuksen suuntaan, jollaista ei tule suorittaa pankkitoiminnan varjolla.)

- tieto siitä, onko kyseessä asiakkaan pääasiallinen pankkiasiakkuus

(KOMMENTTI. Miksi tällaista tietoa kysellään? Kun mitään velkasitoumuksia ei pankin kanssa ole, voisin siirtää eläkemaksatuksen ja vaikkapa kaikki rahani toiseen pankkiin, ilman selityksiä. Jos en könttänä, niin ainakin osasummina. Miksi pankin tarvitsee tietää mihin pankkiin rahani siirrän, tai palkkatulojani maksatan (jos ei saldosta näy, ks. seuraava kysymys)? Kateudestako? Markkinatutkimuksellisesta syystäkö? Onko joku muu pankki parempi? Asiakkaan kannattaa ainakin miettiä aihetta.)

- tieto varojen ja säännöllisten maksutapahtumien/rahavirtojen alkuperästä tai lähteestä

(KOMMENTTI. Tuskinpa rikollisia rahansiirtoja tekevä henkilö kertoo pankille mitä rikollisia siirtoja hän saa ja tekee itse. Tämä on rikostutkimuksellista tietoa ja tulkitsen tämän suoraksi epäilyksi, pankkiasiakkaan rikollisesta toiminnasta. Mitä järkeä olisi listata esim. kaikki firmat, joille päivittäin maksan erilaisista palveluista? Eläkkeestä ja ruokakaupasta alkaen? Tämä kysymys on suorastaan käsittämätön ja kuuluu puhtaasti pankin tehtäviin seurata asiakkaan rahaliikennettä JOS siihen on jotakin näytettävissä olevaa syytä. Finanssivalvontakaan tuskin on niin pöljä, että haluaisi asiaa kysyttävän suoraan kaikilta asiakkailta?)

- arvio asiakkaan säännöllisen maksuliikenteen määrästä

(KOMMENTTI. Miksi tällaista kysytään? Jos likviditeettini on kunnossa, mihin pankki tarvitsee tällaista tietoa? Ja jos pankki ei näe omista saldoistaan, onko asiakkaan tai sen oma likviditeetti pitkän päälle kestävällä pohjalla, ei asiakkaiden tarvitse siitä huolehtia, kyllä saldohälytykset toimivat ATK:ssa. Kysymys viittaa ennemminkin markkinatutkimukselliseen tai rikostutkimukselliseen tietoon)

- arvio asiakkaan ulkomaan maksujen määrästä ja peruste maksuille.

(KOMMENTTI. Täysin perusteettomasti kysyttyä tietoa ja viittaa suoraan asiakkaan rikollisen rahanpesutoiminnan tai veropakolaisuuden epäilyyn. Olenko epäiltynä? Siltä nyt vaikuttaa. Älkää puolustautuko vastauksessanne, että tämä kysymys on mennyt kaikille asiakkaille. SE juuri tässä teidän kyselyssänne viestinnällisesti klikkaa erittäin pahoin. Jokaiselle asiakkaalle tämä kysely on henkilökohtainen sen ilmestyessä näytölle. Näin ei tule luotettavassa, harkitussa pankkiviestinnässä toimia.)

Peruspankkipalveluasiakkuudella tarkoitetaan asiakassuhdetta, jossa asiakkaalla on käytössään vain maksutili, maksukortti ja verkkopankki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti