keskiviikko 17. huhtikuuta 2024

SÄÄSTÖPANKIN NIMISSÄ TÖKERÖ HUIJAUSYRITYS

 Näille pankkihuijauksille erittäin tunnusomaista on omalaatuinen, lähetysosoite (noreply9587443asgar.babayev@code.edu(.)az), joka jo kertoo, että mistään pankista ei näitä viestejä ole lähetetty.  Sama pankkien sekoitus jatkuu kirjeessä ja tuosta linkistä: "verkkopankki Saastoponkki.com" osoitteen muodossa. Kirjeen lähettäjäkone ei ole enää verkossa.


Kirjeen OTSAKE: Saastopankki

Suluissa kommenttini huijausviestiin.

---------------------------------KIRJEEN TEKSTI---------------------------

Luottamuksellinen Allekirjoitettu asiakirja   Pääsy allekirjoitettuihin asiakirjoihini   (linkistä näkyy "https://nordeea.net/") huomaa väärin kirjoitettu Nordean nimi.  Ja tämänhän piti tulla Säästöpankista (katso kirjeen jatko).

Hei,

Olemme Säästöpankki lähettäneet Teille luottamuksellisen sähköpostiviestin. Sähköpostiviestin avaaminen ja lukeminen tapahtuu yläpuolella olevan suojatun linkin kautta. Turvallisuussyistä voitte lukea viestin vain yhdestä tietokoneesta/mobiililaitteesta korkeintaan 14 päivän ajan. Tallentakaa ja/tai tulostakaa viestin sisältö ja hävittäkää tämä ilmoitusviesti. Säästöpankki 24/7 asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa numerossa 0200 3000 (pvm / mpm). Tähän viestiin ei voi vastata. Ystävällisin terveisin, Säästöpankki. (puhelinnumero veisi Nordeaan)

-------------------------------------------------------------------------------------
LINKISTÄ AUKEAA VERKKORIKOLLISEN VÄÄRENTÄMÄ HUIJAUSSIVU, JOLLA KAAPATAAN PANKKITUNNUKSESI JA TYHJENNETÄÄN TILISI!


JA LISÄÄ HUIJAUSKIRJEEN ERIKOISUUKSIA
KIRJEEN ALAOSAAN OLI LIITETTY PITKÄ PÄTKÄ RANSKALAISEN WIKIPEDIAN KIRJOITUKSESTA "AS Rooman sukupuu." = Associazione Sportiva Roma. Tällä lienee tarkoitus hämmentää verkkosuodattimia? Näitä lisä-data tekstejä on huijauskirjeissä ollut aikaisemminkin mutta harvinaista se on ollut. Kenties voisi näiden kautta jäljittää huijaria?

NORTON virustorjunta kertoo osoitteesta:  

"Norton-luokitus
Norton Safe Web on analysoinut sivuston saastoponkki.com turvallisuus- ja tietoturvaongelmien osalta. Norton-luokitus myönnetään automaattisen analysointijärjestelmämme tulosten perusteella"

lauantai 6. huhtikuuta 2024

HUIJARIN TARPEETON SÄHKÖASENNUS

Nostin tämän aiheen uudelleen artikkeliketjun alkupäähän ajankohtaisena.
Vaimolleni saapui puhelu tältä toimijalta. Onneksi olin lähettyvillä ja, kun selvisi puhelun aihe, kehoition vaimoa päättämään puhelun. Kyseessä on huijaus, joka jälleen aktiivisesti toiminnassa.

---------------------------SÄHKÖASENNUSHUIJAUS----------------------------

Nyt markkinoidaan puhelimitse ahkerasti sähkösaneerauksia.
Henkilö saattaa esiintyä TUKES:in tarkastajana ja ennen, kuin ryhtyy asioimaan tällaisen henkilön kanssa on syytä selvittää henkilön ja yrityksen toimivaltaisuus TUKES:ista. Puhelinmyynnistä ja ovelta-ovelle-myynnistä voi myös ilmoittaa TUKES:iin: https://marek.tukes.fi/ilmoitus.aspx

Henkilö kauppaa puhelimessa "sähöasennusten tarkistuksia" ja ymmärrettävästä syystä löytää runsaasti huomautettavaa. Usein väittää talon sähköasennuksia "vanhentuneiksi". Muun muassa on vaihdettu olemassa olevia, toimivia sulaketauluja "nykyasetusten vastaisina".
Kun sulaketaulut ja talon sähköistys aikanaan asennettiin, ne olivat silloisten asetusten mukaiset ja ne ovat edelleenkin täysin käyttökelpoisia eikä missään tapauksessa asetusten vastaisia, koska ne on nimenomaan asennettu aikansa asetusten mukaisesti.
Mikäli sulaketauluissa ei ole toiminnallista ongelmaa (sulakkeet ylikuumenevat ja palavat, kipinöintiä, kytkimet toimivat huonosti, yms. selkeää toimintaongelmaa) ei sulaketaulua ole minkäänlaista syytä vaihtaa uuteen. Sama pätee talon muussakin sähköasennuksessa.
Niin kauvan, kun kaupasta löytyy, kunnossa olevaan tauluun sulakkeita, taulu on luvallinen ja toimiva.

Sähköurakointiatarjoava on tässä suhteessa liikkeellä vain rahastusmielellä.
Jos on mitään aihetta epäillä talon sähköasennuksia, on syytä pyytää itse luotettavasta sähköasennusfirmasta tarkastus ja pyytää rinnakkaistarjous, jos on puhelinmyyjältä jonkin tarjouksen saanut. Yrityksen toimivaltuutudet voi itse tarkistaa Tukesin rekisteristä.

Aiheesta on kirjoittanut mm. Taloustaito: https://www.taloustaito.fi/koti/sahkotarkastuksia-tyrkytetty-ikaihmisille-vilpillisin-keinoin-vanha-sahkoasennus-ei-ole-laiton/#ee32aec5